Εξειδικευμένες Χειρουργικές Επεμβάσεις για Καρκίνο Ουροποιητικού

Share
Image

Α. Λαπαροσκοπική Νεφρεκτομή

Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική για να την αφαίρεση του καρκίνου νεφρού. Πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται στις 3-4 ώρες.

Η επέμβαση γίνεται μέσα από 3 μικρές (1cm) τομές στην κοιλιακή χώρα.

Ένα τηλεσκόπιο και μικρά εργαλεία εισάγονται στην κοιλιακή χώρα, μέσα από τις πολύ μικρές αυτές τομές, επιτρέποντας στο χειρουργό να απομονώσει και να αφαιρέσει το νεφρό χωρίς να είναι απαραίτητη η είσοδος των χεριών του στην κοιλιακή χώρα.

Ο νεφρός στη συνέχεια αφαιρείται αυτούσιος μέσω της επέκτασης μιας από τις ήδη υπάρχουσες τομές.

Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική χειρουργική επέμβαση. Σε σύγκριση με τη συμβατική ανοικτή χειρουργική επέμβαση η οποία απαιτεί μεγαλύτερη τομή, η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή έχει ως αποτέλεσμα:

  • Σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο
  • Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
  • Άμεση επάνοδο στην εργασία και τις καθημερινές δραστηριότητες
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Άρτια αποτελέσματα, όμοια με της ανοικτής χειρουργικής επέμβασης

Πιθανές επιπλοκές:

Αν και η διαδικασία έχει αποδειχθεί απόλυτα ασφαλής, όπως και σε κάθε χειρουργική διαδικασία, ελλοχεύουν κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές. Οι δυνητικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

  • Αιμορραγία: Η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της επέμβασης αυτής είναι πολύ μικρή (λιγότερο από 100 cc), ενώ η μετάγγιση αίματος είναι αναγκαία σε λιγότερο από το 5% των ασθενών
  • Λοίμωξη: Όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν ενδοφλέβια αντιβιοτικά, πριν από την έναρξη της χειρουργικής επέμβασης για να μειωθεί η πιθανότητα μόλυνσης μετά από αυτή
  • Τραυματισμός ιστού / οργάνου : Αν και σπάνιο, μπορεί να υπάρξει πιθανή βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς και όργανα, συμπεριλαμβανομένων του εντέρου, αγγειακές δομές, σπλήνα, το ήπαρ, το πάγκρεας και της χοληδόχου κύστης.
  • Κήλη: Κήλες στα σημεία τομής σπάνια συμβαίνουν δεδομένου ότι όλες οι πολύ μικρές τομές κλείνουν προσεκτικά με την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης.
  • Μετατροπή σε ανοικτή χειρουργική επέμβαση: Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτήσει τη μετατροπή με το πρότυπο ανοικτής τομής, εάν υπάρχει δυσκολία κατά τη διάρκεια της λαπαροσκοπικής διαδικασίας. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μεγαλύτερη ανοικτή τομή και ενδεχομένως μεγαλύτερη περίοδο ανάρρωσης.
Image

Β. Λαπαροσκοπική Μερική Νεφρεκτομή

Η λαπαροσκοπική μερική νεφρεκτομή είναι η αφαίρεση τμήματος του νεφρού ή μόνο του όγκου του πάσχοντος νεφρού με σκοπό την διατήρηση του μεγαλύτερου και υγιούς τμήματος του νεφρού. Η επέμβαση πραγματοποιείται σε ασθενείς με μικρό, μέχρι 4 εκ., και περιφερικά εντοπισμένο όγκο στο νεφρό.

Η μερική νεφρεκτομή, είτε διενεργείται λαπαροσκοπικά, είτε ρομποτικά, έχει απόλυτη ένδειξη:

  • Σε ασθενείς με ένα μόνο νεφρό, είτε σε εκ γενετής μονόνεφρους, είτε σε επίκτητα μονόνεφρους
  • Όταν συνυπάρχει όγκος και στον άλλο νεφρό
Η μερική νεφρεκτομή έχει σχετική ένδειξη:
  • Σε υψηλού κινδύνου ασθενείς με άλλα επικείμενα νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, η στένωση της νεφρικής αρτηρίας κ.α.
  • Σε ασθενείς που πάσχουν από κληρονομικά σύνδρομα και έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν όγκο και στον άλλο νεφρό

Γ. Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον άνδρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η εξέλιξη του είναι αργή, εφόσον για πολλά χρόνια ο καρκίνος παραμένει εντοπισμένος στον προστάτη, χωρίς να έχει δώσει μεταστάσεις.

Στον εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη υπάρχουν τρεις θεραπευτικές επιλογές: η ανοικτή ριζική προστατεκτομή, η βραχυθεραπεία και η εξωτερική ακτινοβολία, ενώ

πρόσφατα κερδίζει έδαφος η Λαπαροσκοπική Ριζική Προστατεκτομή.

Με τη λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή, όπως και με την αντίστοιχη ανοικτή, επιτυγχάνεται η αφαίρεση ολοκλήρου του αδένα, των σπερματοδόχων κύστεων, τμήματος των σπερματοδόχων πόρων, του περιπροστατικού λίπους και των λεμφαδένων.

Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Ριζικής Προστατεκτομής συγκριτικά με την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση είναι:

  • Καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα, λόγω της μεγέθυνσης της εικόνας του χειρουργικού πεδίου, του καλύτερου φωτισμού αλλά και της μεγαλύτερης ακρίβειας των χειρουργικών χειρισμών
  • Καλύτερα αποτελέσματα στην διατήρηση της στυτικής λειτουργίας. Λόγω της μεγέθυνσης της εικόνας του χειρουργικού πεδίου, του καλύτερου φωτισμού, η αναγνώριση και η διατήρηση ευπαθών ανατομικών δομών, όπως του αγγειονευρώδους δεματίου, του υπεύθυνου, δηλαδή νεύρου για την στύση, είναι σαφώς βελτιωμένη.
  • Καλύτερα αποτελέσματα στην εγκράτεια των ούρων. Λόγω της μεγέθυνσης της εικόνας του χειρουργικού πεδίου, του καλύτερου φωτισμού, δίνεται η δυνατότητα για την πραγματοποίηση μιας ακριβούς και στεγανής αναστόμωσης ανάμεσα στον αυχένα της κύστης και στην ουρήθρα, για την αποφυγή της χρόνιας διαφυγής των ούρων, αλλά και στην αποφυγή τραυματισμού του σφιγκτήρα.
  • Ελάχιστη αιμορραγία. Λόγω της βελτιωμένης εικόνας του χειρουργικού πεδίου και της ακριβούς παρασκευής των ιστών, οι αιμορραγίες παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια (0 έως 1%).
  • Ταχύτερη ανάρρωση του ασθενή. Η κινητοποίηση των ασθενών γίνεται από το ίδιο το βράδυ, ο καθετήρας, που πάντα τοποθετείται μετά από μία τέτοια εγχείρηση, αφαιρείται την πρώτη εβδομάδα. Ο ασθενής φεύγει από την κλινική σε 2-3 ημέρες, χρόνος πολύ συντομότερος της ανοιχτής ριζικής προστατεκτομής, και επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες σε 2-3 εβδομάδες.
  • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Η δημιουργία των πέντε μικρών τομών, διαμέτρου 1-1,5 εκ., που γίνονται για την δίοδο των λαπαροσκοπικών εργαλείων έχει σαφώς καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα συγκριτικά με την μεγάλη τομή δέρματος, μήκους 20 εκ. περίπου, που απαιτείται στην ανοιχτή ριζική προστατεκτομή.
 

Ραντεβού

Επισκεφθείτε μας κλείνοντας την επίσκεψή σας Online
Κλείστε Ραντεβού

Σχετικά