Προστατεκτομή: Ανάρρωση, Οδηγίες και συμβουλές

Share

Η ριζική προστατεκτομή αποτελεί τη λύση για τον καρκίνο του προστάτη και συνιστά τη συνηθέστερη θεραπευτική του μέθοδο, πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά ίασης, εφόσον η νόσος διαγνωστεί εγκαίρως. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι πολλές και τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί, προσφέροντας στον ασθενή καλύτερη ποιότητας ζωής, αλλά και ταχύτερη ανάρρωση.

Σε κάθε περίπτωση μια ριζική προστατεκτομή αλλάζει τη ζωή του άνδρα, ο οποίος τον πρώτο καιρό μετά την επέμβαση πρέπει να τηρήσει ευλαβικά τις οδηγίες του γιατρού του, ώστε να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της διαδικασίας και να μην προκαλέσει προβλήματα στην αποθεραπεία του.

Η ριζική προστατεκτομή είναι μια επέμβαση που μπορεί να γίνει με ανοιχτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικά, αλλά και ρομποτικά, με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος Da Vinci. Τον τελευταίο καιρό όμως στη διάθεση της ουρολογίας βρίσκεται και μια νέα τεχνολογία, η Robotic HIFU Focal One, που φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, μειώνοντας μάλιστα δραστικά πιθανές επιπλοκές όπως η ακράτεια ούρων ή η στυτική δυσλειτουργία.

Image

Ποια είναι η χειρουργική προσέγγιση;

Η χειρουργική επέμβαση προστάτη περιλαμβάνει την αφαίρεση του αδένα, και μπορεί να διεξαχθεί μέσω διαφόρων προσεγγίσεων, όπως η ρομποτική ριζική προστατεκτομή, η λαπαροσκοπική προστατεκτομή, η διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TURP) και άλλες. Κάθε τεχνική διαφέρει ως προς την επεμβατικότητα, τον χρόνο ανάρρωσης και τις πιθανές επιπλοκές. Η επιλογή της καταλληλότερης προσέγγισης επιλέγεται έπειτα από λεπτομερή αξιολόγηση της φύσης και της έκτασης της πάθησης του προστάτη αδένα που χρήζει αντιμετώπισης, των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της κατάστασης της υγείας του εκάστοτε ασθενούς. Αφού προηγηθεί εκτενής ανάλυση και διεξοδικές εξετάσεις, επιλέγεται η καταλληλότερη χειρουργική προσέγγιση, εφόσον έχει αποδειχθεί ότι το χειρουργείο είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Ποιες είναι οι οδηγίες μετά την αφαίρεση προστάτη;

Όσο όμως κι αν η ρομποτική ριζική προστατεκτομή έχει εξελιχθεί, δεν παύει να ακολουθείται από μια περίοδο κατά την οποία ο ασθενής πρέπει να προσέχει, ώστε η ανάρρωσή του να εξελιχθεί ομαλά. Έτσι, παίρνοντας το εξιτήριό του θα λάβει από τον γιατρό του οδηγίες για το πότε μπορεί να ξεκινήσει σωματική δραστηριότητα και πότε θα επανέλθει πλήρως στην καθημερινότητά του, κυρίως με την επιστροφή στην εργασία του, για την αντιβίωση που πρέπει να λάβει μετεγχειρητικά, αλλά και, στην περίπτωση που λάμβανε αντιπηκτικά, για το πότε είναι ασφαλές να τα ξαναρχίσει.

  • Τις πρώτες εβδομάδες ο άνδρας που αναρρώνει από μια αφαίρεση προστάτη πρέπει να περιορίσει τη σωματική του δραστηριότητα. Το απλό περπάτημα για λίγη ώρα είναι ασφαλές, όμως όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως αθλήματα ή τρέξιμο θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες προτού μπουν και πάλι στη ζωή του.
  • Στο ίδιο πλαίσιο της αποχής από σωματικές δραστηριότητες εντάσσεται και η οδήγηση, η οποία απαγορεύεται τις πρώτες 15 ημέρες μετά τη ριζική προστατεκτομή, αφού οι κραδασμοί ή ένα απότομο τράνταγμα μπορεί να επηρεάσουν την εσωτερική τομή.
  • Από την καθημερινότητά του όμως ο χειρουργημένος άνδρας πρέπει να βγάλει και το σεξ για μια περίοδο τριών εβδομάδων μετά τη ριζική προστατεκτομή, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί αιμορραγία.
  • Επίσης, το διατροφικό μενού του πρέπει να γίνει πιο υγιεινό, με εμπλουτισμό του με φρούτα και λαχανικά, που θα αποτρέψουν τυχόν δυσκοιλιότητα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα και να πιέσει την εσωτερική πληγή.
  • Μεταξύ άλλων, είναι απαραίτητη η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων υγρών καθημερινά το πρώτο 15νθήμερο, ώστε να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο μόλυνσης. Στα υγρά βέβαια δεν περιλαμβάνεται το αλκοόλ, το οποίο απαγορεύεται για τουλάχιστον έναν μήνα.
  • Η επιστροφή στην εργασία τοποθετείται έναν μήνα περίπου μετά τη ριζική προστατεκτομή, ο χρόνος όμως αυτός εξαρτάται από το είδος του επαγγέλματος. Έτσι, αν απαιτεί βαριά χειρωνακτική εργασία, τότε ο χρόνος αποχής μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Το πρώτο διάστημα μετά τη ριζική προστατεκτομή τα ούρα του ασθενή θα έχουν ροζ χρώμα, κάτι που δεν θα πρέπει να τον θορυβήσει. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να έχει την αίσθηση της επιτακτικής ούρησης ή της συχνουρίας, ακόμα και της ακράτειας, συμπτώματα που σταδιακά υποχωρούν, μπορεί όμως να διαρκέσουν μέχρι και τρεις μήνες μετά την ριζική προστατεκτομή.  

Σε κάθε περίπτωση, αν την περίοδο μετά την επέμβαση ο ασθενής εμφανίσει αιμορραγία, αν ανεβάσει υψηλό πυρετό, αν αισθανθεί έντονο πόνο στην κοιλιά ή μετά την αφαίρεση του καθετήρα δεν μπορείτε να ουρήσει, τότε πρέπει να έρθει άμεσα σε επαφή με τον ουρολόγο του. Ο ασθενής θα πρέπει επίσης να λαμβάνει το ιστολογικό αποτέλεσμα του χειρουργείου, καθώς ενδέχεται να προκύψει ανάγκη επιπλέον θεραπείας στην περίπτωση ανεύρεσης κακοήθειας που δεν είχε διαγνωσθεί προεγχειρητικά.

Φαρμακευτική αγωγή, διατροφικές οδηγίες και σωματική δραστηριότητα

Αρχικά, ο ασθενής καλείται να λαμβάνει με συνέπεια τα συνταγογραφούμενα παυσίπονα σύμφωνα με τις οδηγίες προκειμένου να διαχειριστεί την ενόχληση. Εάν εκδηλωθεί επίμονος ή έντονος πόνος, κρίνεται αναγκαία η άμεση ενημέρωση του ιατρού. Η ακολούθηση των διατροφικών οδηγιών είναι επίσης πολύ σημαντική. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, ώστε να προωθηθεί η επούλωση. Παράλληλα, αναγκαία είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με την κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού. Ως προς τη σωματική δραστηριότητα, οι ασθενείς μπορούν να ξεκινήσουν με χαλαρό περπάτημα μόλις το επιτρέψει ο ιατρός. Συνιστάται επίσης η σταδιακή αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε σημείο που να μην προκαλεί καμία ενόχληση. Ωστόσο, η άρση βαρέων αντικειμένων ή άλλες επίπονες δραστηριότητες είναι επιτρεπτές αφού παρέλθει ένας μήνας μετά την επέμβαση. Συνεπώς, οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες. Εάν ωστόσο είναι εφικτή η τηλεργασία, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά νωρίτερα. Τέλος, η επαρκής ανάπαυση και ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάρρωση μετά από εγχείρηση προστάτη.

Ποιες οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες μετά την ανάρρωση;

H ανάρρωση μετά από χειρουργική επέμβαση προστάτη είναι μια σταδιακή διαδικασία που ποικίλει από ασθενή σε ασθενή. Ενώ ορισμένα άτομα μπορεί να ξαναρχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες μέσα σε λίγες εβδομάδες, άλλα μπορεί να χρειαστούν μια πιο εκτεταμένη περίοδο μέχρι να επανέλθουν. Τα τακτικά ραντεβού παρακολούθησης με τον αρμόδιο ιατρό είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της προόδου και την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών. Αν και συνήθως ένα μήνα μετά την επέμβαση η ζωή των ασθενών θα πρέπει να έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, ενδέχεται να παρουσιαστούν ορισμένες ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως ακράτεια ούρων ή στυτική δυσλειτουργία. Αυτό, αν και δυσάρεστο, είναι κάτι αναμενόμενο και παροδικό στις περισσότερες περιπτώσεις. Με τον καιρό, οι περισσότεροι άνθρωποι ανακτούν τον έλεγχο των ούρων και μεγάλο μέρος της προηγούμενης σεξουαλικής τους λειτουργίας. Εάν όχι, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για την επίλυση των συγκεκριμένων ζητημάτων. Ο Χειρουργός Ουρολόγος Ανδρολόγος Δρ. Χρήστος μπορεί να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με τις επεμβάσεις στον προστάτη αδένα και την μετεγχειρητική αποκατάσταση που απαιτείται.

Ραντεβού

Επισκεφθείτε μας κλείνοντας την επίσκεψή σας Online
Κλείστε Ραντεβού

Σχετικά