Share
Ριζική Ορχεκτομή, ποιες είναι οι ενδείξεις ;
Πριν προχωρήσουμε σε ριζική ορχεκτομή, είναι αναγκαίες κάποιες ειδικές εξετάσεις. Αρχικά πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη νεοεξεργασίας, κλινικά από τον Ουρολόγο, δηλαδή με ψηλάφηση σκληρής, ανώδυνης ή και επώδυνης καμιά φορά διόγκωσης του όρχι. Το εύρημα θα επιβεβαιωθεί με υπέρηχο η και μαγνητική τομογραφία. Επιβάλλεται επίσης προεγχειρητικά η αιματολογική εξέταση για τους ειδικούς για τον καρκίνο όρχεος καρκινικούς δείκτες, δηλαδή την α-φυτοπρωτείνη (aFP), τη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) και τη γαλακτική δευδρογενάση (LDH).
Eπίσης, καλό είναι να έχει συζητηθεί η κρυοσυντήρηση σπέρματος για μελλοντική τεκνοποίηση, καθώς και η επιλογή του κατάλληλου ορχικού προθέματος, σε μέγεθος και σύσταση.
Χειρουργική Αντιμετώπιση :
Η ριζική ορχεκτομή χρησιμεύει ως ο ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας για τον καρκίνο των όρχεων . Γίνεται πάντα με ανοικτή επέμβαση, με τομή χαμηλή βουβωνική, ενώ μπορεί ανάλογα με την επιθυμία του ασθενή να συνοδευτεί στον ίδιο χρόνο από την τοποθέτηση ορχικού προθέματος, ώστε να βελτιστοποιείται το αισθητικό αποτέλεσμα.
Αναισθησία: Η ριζική ορχεκτομή συνήθως εκτελείται υπό γενική αναισθησία για να διασφαλιστεί η άνεση και η ακινησία του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Προετοιμασία του χειρουργικού σημείου: Το χειρουργικό σημείο προετοιμάζεται χρησιμοποιώντας άσηπτες τεχνικές για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης του χειρουργικού σημείου. Η περιοχή αποτριχώνεται πλήρως και η χειρουργική περιοχή καθαρίζεται με αντισηπτικά διαλύματα.
Αντιβιοτική προφύλαξη: Τα προφυλακτικά αντιβιοτικά χορηγούνται περιεγχειρητικά για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης του χειρουργικού σημείου και των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η επιλογή αντιβιοτικών βασίζεται σε τοπικά πρότυπα αντιμικροβιακής αντοχής και κατευθυντήριες οδηγίες.
Η χειρουργική τομή γίνεται συνήθως παράλληλα με τον βουβωνικό σύνδεσμο, επιτρέποντας τη βέλτιστη έκθεση και πρόσβαση στο σπερματικό τόνο.
Ο σπερματικός τόνος απολινώνεται και διατέμνεται και ο όρχις αποκόπτεται προσεκτικά απαλλαγμένος από τους περιβάλλοντες ιστούς.
Η βουβωνική ορχεκτομή παρέχει εξαιρετική έκθεση και επιτρέπει την πλήρη εκτομή του όρχεως ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο διαρροής ή διάδοσης του όγκου.
Το πρόθεμα τοποθετείται εντός του οσχεικού σάκου, αφού έχει εμποτιστεί σε αντιβιοτικό διάλυμα και έχει πλήρως ελεγχθεί το χειρουργικό πεδίο. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με τη συρραφή του τραύματος με απορροφήσιμα ή μη απορροφήσιμα ράμματα, ανάλογα με την προτίμηση του Ουρολόγου. Η συνολική διάρκεια της επέμβασης συνήθως δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά.
Η ριζική ορχεκτομή είναι γενικά καλά ανεκτή και η περιεγχειρητική φροντίδα εστιάζει στη βελτιστοποίηση της άνεσης του ασθενούς, στην προώθηση της επούλωσης των πληγών και στην ελαχιστοποίηση των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 3 ώρες περίπου και εξέρχεται άμεσα μετά. Ο πόνος είναι μικρός έως ελάχιστος, ενώ μπορεί να ενοχλεί αρχικά η αίσθηση του προθέματος. Πρέπει να αποφύγει βαρεία δραστηριότητα και σήκωμα βάρους για 1 μήνα μετεγχειρητικά, ενώ συστήνεται να φορά ένα ειδικό σπασουάρ που ανασηκώνει τους όρχεις για περίπου 1 μήνα.
Μερική ορχεκτομή
Η μερική ορχεκτομή είναι μια επιλογή για άτομα με όγκο όρχεων που θέλουν να διατηρήσουν τους όρχεις και τη λειτουργία τους. Η μερική ορχεκτομή δεν εκτελείται συχνά εξαιτίας προβλημάτων με την ογκολογική επάρκεια του ιστού που αφαιρείται.
Πρόκειται για μια χειρουργική διαδικασία, κατά την οποία αφαιρείται μόνο το μόρφωμα στις περιπτώσεις που αυτό είναι χειρουργικά και ογκολογικά δυνατόν ή μέρος του όρχεως, αντί για ολόκληρο τον όρχι, στις περιπτώσεις των ογκολογικών ασθενών με έναν όρχι.
Κατά κύριο λόγο αυτή η τεχνική επιλέγεται, όταν υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί η μέγιστη δυνατή λειτουργία του όρχεως, όπως η παραγωγή τεστοστερόνης και η γονιμότητα, όταν αυτό είναι εφικτό. Η μερική ορχεκτομή επίσης επιλέγεται σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν μόνον έναν όρχι και επιθυμούν να κάνουν παιδιά.
Η μερική ορχεκτομή μπορεί να εφαρμοσθεί σε προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς:
με μονήρη όρχι και όγκο με διάμετρο μικρότερη των 2 cm,
με αμφοτερόπλευρη εντόπιση της νόσου,
με υποψία καλοήθους νεοπλασίας (π.χ. διαμεσίωμα).
Άλλες ενδείξεις για μερική ορχεκτομή:
• Όταν ο καρκινικός όγκος είναι μικρός και περιορισμένος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του όρχεως.
• Σε περιπτώσεις καλοήθων όγκων που δεν απαιτούν την αφαίρεση ολόκληρου του όρχεως.
• Σε περιπτώσεις όπου ο όρχις έχει τραυματιστεί μερικώς και μπορεί να σωθεί μέρος του.
Υπάρχουν Επιπλοκές ;
Ενώ η ριζική ορχεκτομή θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία, σχετίζεται με μικρό ποσοστό επιπλοκών (κάτω του 3%), όπως:
Λοίμωξη χειρουργικού σημείου: Λοίμωξη της χειρουργικής περιοχής, που χαρακτηρίζεται από ερύθημα, οίδημα και πυώδη παροχέτευση στο σημείο της τομής, μπορεί να εμφανιστεί μετά από ριζική ορχεκτομή. Τα προφυλακτικά αντιβιοτικά, η σχολαστική χειρουργική τεχνική και η σωστή φροντίδα του τραύματος ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μόλυνσης.
Αιμάτωμα: Σχηματισμός αιμάτωμα του οσχέου ή της βουβωνικής κοιλότητας μπορεί να εμφανιστεί μετά από ριζική ορχεκτομή, ιδιαίτερα σε ασθενείς με πηκτικές παθήσεις ή διεγχειρητική αιμορραγία. Τα αιματώματα μπορεί να απαιτούν παροχέτευση ή συντηρητική αντιμετώπιση ανάλογα με το μέγεθος και την κλινική σημασία.
Διάσπαση τραύματος: Η διάσπαση του τραύματος ή ο διαχωρισμός των άκρων της χειρουργικής τομής μπορεί να συμβεί λόγω υπερβολικής τάσης, κακής επούλωσης τραύματος ή μόλυνσης. Η διάσπαση του τραύματος απαιτεί έγκαιρη αξιολόγηση και μπορεί να απαιτήσει αναθεώρηση του τραύματος ή δευτερογενές κλείσιμο.
Επιπλοκές Ορχικής Πρόθεσης: Σε περιπτώσεις μονόπλευρης ορχεκτομής, μπορεί να εξεταστεί η τοποθέτηση μιας πρόθεσης όρχεως για κοσμητικούς σκοπούς. Οι επιπλοκές που σχετίζονται με τις προθέσεις των όρχεων περιλαμβάνουν μόλυνση, μετανάστευση, ψηλαφησιμότητα και ασυμμετρία.
Ψυχολογικός αντίκτυπος: Η ριζική ορχεκτομή μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις για τους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων ανησυχιών που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, την αρρενωπότητα, τη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Η εκπαίδευση των ασθενών, η παροχή συμβουλών και οι υπηρεσίες υποστήριξης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών και στην προώθηση της ψυχοκοινωνικής ευημερίας.
Συμπερασματικά Αποτελέσματα
Η ριζική ορχεκτομή χρησιμεύει ως η κύρια μέθοδος θεραπείας για τον εντοπισμένο καρκίνο των όρχεων και προσφέρει εξαιρετικά ογκολογικά αποτελέσματα, ακόμα και πλήρη ίαση, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πρώιμου σταδίου της νόσου. Τα βασικά ογκολογικά ζητήματα περιλαμβάνουν:
Ιστολογική αξιολόγηση: Το χειρουργικό δείγμα που λαμβάνεται από ριζική ορχεκτομή υποβάλλεται σε βιοψία για τον προσδιορισμό του τύπου του όγκου, του ιστολογικού υποτύπου (συνήθως διακρίνονται σε σεμινώματα ή μη σεμινωματώδεις όγκους), του μεγέθους του όγκου, του βαθμού του όγκου και της έκτασης της προσβολής της νόσου.
Σταδιοποίηση νόσου: Μετά από ριζική ορχεκτομή, οι ασθενείς υποβάλλονται σε μια ολοκληρωμένη σταδιοποίηση για την αξιολόγηση της παρουσίας μεταστατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων απεικονιστικών μελετών όπως αξονικές τομογραφίες (CT) και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET).
Επικουρικές θεραπείες: Ανάλογα με τα παθολογικά ευρήματα και τα ευρήματα σταδιοποίησης, μπορεί να συνιστώνται επικουρικές θεραπείες όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή πρωτόκολλα επιτήρησης για τη μείωση του κινδύνου υποτροπής της νόσου και τη βελτίωση των μακροπρόθεσμων εκβάσεων.
Πρωτόκολλα επιτήρησης: Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ριζική ορχεκτομή για εντοπισμένο καρκίνο των όρχεων συνήθως εγγράφονται σε πρωτόκολλα επιτήρησης που περιλαμβάνουν τακτικές κλινικές αξιολογήσεις, απεικονιστικές μελέτες και παρακολούθηση καρκινικών δεικτών ορού για την ανίχνευση πρώιμης υποτροπής ή εξέλιξης της νόσου.
Πρόγνωση: Η πρόγνωση για ασθενείς που υποβάλλονται σε ριζική ορχεκτομή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ιστολογίας του όγκου, του σταδίου της νόσου, των επιπέδων δεικτών όγκου και της ανταπόκρισης σε επικουρικές θεραπείες. Συνολικά, ο καρκίνος των όρχεων έχει πολύ ευνοϊκή πρόγνωση, με υψηλά ποσοστά ίασης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις εντοπισμένης νόσου.