Share
Α. Περιτομή
Η περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας, του τμήματος δηλαδή του δέρματος, που καλύπτει τη βάλανο. Πραγματοποιείται για λόγους υγιεινής, για θρησκευτικούς ή για ιατρικούς λόγους όπως στην περίπτωση της φίμωσης και της παραφίμωσης
Φίμωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η ακροποσθία κλείνει για κάποιο λόγο εντελώς και η βάλανος δεν αποκαλύπτεται ενώ στην Παραφίμωση αποκαλύπτεται με δυσκολία και ίσως με πόνο.
Γίνεται αντιληπτό όταν η Φίμωση και Παραφίμωση δυσχεραίνουν τη σεξουαλική επαφή, αλλά και την ούρηση στον ασθενή.
Αντιμετώπιση
Επέμβαση με laser ή με νυστέρι
Η περιτομή είναι η επέμβαση που απομακρύνει το δέρμα της ακροποσθίας από τη βάλανο είτε με νυστέρι είχε με ραδιοσυχνότητες ή laser.
Απαιτείται τοπική αναισθησία που γίνεται σε 2 στάδια ώστε ο ασθενής να μην νιώσει καθόλου πόνο. Τοποθετούνται ελάχιστα λεπτά και απορροφήσιμα ράμματα και η λήψη παυσίπονου είναι προαιρετική. Η αποθεραπεία είναι σύντομη και καλά ανεκτή χωρίς να περιορίζει τον ασθενή από τη συνήθη του δραστηριότητα.
Η μέθοδος με laser είναι ιδιαίτερα ευγενική και μπορεί με ασφάλεια να πραγματοποιηθεί και σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.
Φυσικά για όσους το επιθυμούν, η περιτομή, μπορεί να πραγματοποιηθεί από την Ιατρό και στο Νοσοκομείο με επιλογή Γενικής Αναισθησίας ή Καταστολής
Μπορεί να αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία για μερικές ημέρες στην περιοχή και ίσως να χρειαστεί να λάβετε παυσίπονα. Για την πλήρη επούλωση του τραύματος απαιτούνται τουλάχιστον 10 ημέρες και οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου μία βδομάδα μέχρι να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Θα πρέπει να απέχετε από κάθε σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες.
Συμπεράσματα
- Η βάλανος μετεγχειρητικά είναι μόνιμα αποκαλυμμένη και ελεύθερη
- Η περιτομή από τη νεογνική ηλικία φαίνεται σε επιδημιολογικές έρευνες ότι δίνει καλύτερη τοπική υγιεινή και ελαττώνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του πέους, καθώς η φίμωση και η κακή υγιεινή θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες.
- Η περιτομή βελτιώνει τη σεξουαλική αίσθηση του πέους, με το 99,9% των ανδρών που υποβλήθηκαν στην επέμβαση να δηλώνει τουλάχιστον ευχαριστημένο από το αποτέλεσμα
- Η περιτομή που πραγματοποιείται για ιατρικούς λόγους δεν επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλικότητα του άνδρα και επιπλέον προσφέρει οφέλη για την υγεία του
Β. Αποκατάσταση Υδροκήλης
Τι είναι;
Η πλαστική αποκατάσταση της υδροκήλης είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία ανοίγεται και αναστρέφεται ο σάκος του όρχεως, λόγω συλλογής υγρού μέσα σε αυτόν. Αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο στο ένα ημιόσχεο ή και στα δύο. Η συλλογή του υγρού είναι προοδευτική και ανώδυνη.
Αίτια
Μπορεί να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα:
-
φλεγμονής
- τραυματισμού
- όγκου του όρχεως ή της επιδιδυμίδας
- μετά από χειρουργείο αποκατάστασης κιρσοκήλης
- H υδροκήλη μπορεί να είναι και άγνωστου αιτιολογίας (ιδιοπαθής)
Θεραπεία
Η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση και τη χρήση εξεταστικού φακού (διαφανοσκόπηση), ενώ το υπερηχογράφημα οσχέου επιβεβαιώνει την κλινική διάγνωση και δίνει πληροφορίες για την κατάσταση του σύστοιχου όρχι και τον αποκλεισμό άλλων παθήσεων που δημιουργούν διόγκωση του οσχέου.
Η θεραπεία είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία μέσω οσχεϊκής τομής εκκενώνεται η κοιλότητα που έχει συσσωρευθεί το υγρό και όχι η παρακέντηση της υδροκήλης που αποτελεί προσωρινή λύση, καθώς το υγρό συλλέγεται και πάλι γρήγορα.
Μετά την επέμβαση
Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες, και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να χρειαστεί 2 εβδομάδες, μέχρι να επιστρέψετε στην πλήρη δραστηριότητά σας.
Μία τυπική εργασία γραφείου μπορεί να γίνει 1-2 ημέρες μετά την επέμβαση. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, μπορεί να εμφανιστεί αιμάτωμα στο όσχεο, το οποίο, εάν αντιμετωπιστεί γρήγορα, δεν έχει καμία συνέπεια στον ασθενή.
Γ. Ορχεκτομή
Ορχεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρείται ο όρχις και ο βουβωνικός τόνος που τον κρατάει διά μέσου μιας τομής που γίνεται χαμηλά στη βουβωνική χώρα (δηλαδή δίπλα στη βάση του πέους).
Η επέμβαση αυτή είναι απαραίτητη να διεξαχθεί για τους παρακάτω λόγους:
- Καρκίνος των όρχεων. Τα καρκινικά κύτταρα ενδέχεται να αναπτυχθούν στον ένα μόνο ή και στους δύο όρχεις. Η χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου όρχι μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ριζικής αντιμετώπισης του καρκίνου.
- Συστροφή όρχεως. Ο κάθε όρχις κρέμεται από ένα κορδόνι, τον σπερματικό τόνο, μέσω του οποίου περνούν αρτηρίες, φλέβες, νεύρα και λεμφαγγεία του όρχεως. Η συστροφή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο σπερματικός τόνος στρίβει γύρω από τον εαυτό του με αποτέλεσμα να διακόπτεται η αιμάτωση του όρχεως. Είναι μια επώδυνη κατάστασης που χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση για να περιορισθεί η βλάβη στον όρχι. Εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως τότε ο όρχις θα χρειαστεί να αφαιρεθεί. Η συστροφή όρχεως είναι συχνότερη στις ηλικίες 12-16.
- Τραυματισμός στους όρχεις. Εξαιτίας της θέσης τους στο όσχεο οι όρχεις δεν είναι τόσο καλά προστατευμένοι με αποτέλεσμα να τραυματίζονται συχνά. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο όσχεο μπορεί να στοιχίσει στον άνδρα τον όρχι του.
- Ανωμαλίες καθόδου των όρχεων. Όταν ένα αγόρι αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα οι όρχεις του βρίσκονται στο υπογάστριο και υπό φυσιολογικές συνθήκες μετακινούνται στο όσχεο λίγο πριν τη γέννηση. Είναι πιθανό ο ένας ή και οι δυο όρχεις να μην κατέβουν στο όσχεο. Κάποιες φορές η κάθοδος γίνεται χωρίς παρέμβαση μέσα στους τρεις πρώτους μήνες ζωής του παιδιού. Εάν αυτό δε συμβεί, θα χρειαστεί η χειρουργική μετακίνηση τους στο όσχεο.
Η επέμβαση
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, πιο σπάνια με επισκληρίδιο, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και τοπική αναισθησία. Με μία τομή μερικών εκατοστών στη βουβωνική χώρα δίπλα στο πέος, αναγνωρίζεται και παρασκευάζεται ο βουβωνικός τόνος, από τον οποίο κρέμεται ο όρχις.
Στη συνέχεια, σύρεται εκτός χειρουργικού πεδίου ο όρχις μέσα από το όσχεο και ακολουθεί η εκτομή του. Στον ίδιο χειρουργικό χρόνο ή σε μία επόμενη επέμβαση, μπορεί να τοποθετηθεί ορχικό ένθεμα σιλικόνης στη θέση του όρχεως που έχει αφαιρεθεί. Αυτό γίνεται κυρίως σε νεαρούς ασθενείς για ψυχολογικούς και αισθητικούς λόγους.
Ο μέσος όρος νοσηλείας που απαιτείται είναι μία ημέρα.
Πιθανές επιπλοκές, όπως αιμορραγία και φλεγμονή του τραύματος, συμβαίνουν σπάνια και αντιμετωπίζονται άμεσα και απόλυτα αποτελεσματικά.
Μετά την επέμβαση, μπορεί να υπάρξει ήπιος πόνος στη βουβωνική περιοχή για 7 έως 10 ημέρες που όμως αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητές (επαγγελματική, σεξουαλική κτλ.) γίνεται πλήρως μετά από 2 εβδομάδες. Καλό είναι να αποφεύγεται η άρση βάρους για τουλάχιστον ένα μήνα.
Συνήθως δεν υπάρχουν προβλήματα γονιμότητας από το χειρουργείο καθώς ο άλλος όρχις εφόσον είναι υγιείς μπορεί να αναλάβει από μόνος του την παραγωγή σπερματοζωαρίων και τεστοστερόνης.
Δ. Λαπαροσκοπική Αφαίρεση κύστης Νεφρού
Τι είναι;
Είναι η χειρουργική μέθοδος της λαπαροσκοπικής αφαίρεσης κύστων του νεφρού, σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα ή αυτές είναι ύποπτες για κακοήθεια.
Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της κύστης του νεφρού περιλαμβάνει τη αφαίρεση ολόκληρης της κύστης, συμπεριβαλλομένου και της κοίτης της κύστης, του τμήματος, δηλαδή, που έρχεται σε άμεση επαφή με τον νεφρό.
Για τις περισσότερες απλές κύστεις του νεφρού δεν χρειάζεται να γίνει καμιά παρέμβαση. Ένδειξη αφαίρεσης κύστης είναι:
- Όταν είναι μεγαλύτερη από 3 εκ. και προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον ασθενή όπως έντονο πόνο, απόφραξη της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα, πίεση του νεφρικού παρεγχύματος, αρτηριακή υπέρταση, υποτροπιάζουσες αιματουρίες, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- Όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διαδερμική παρακέντηση και η έγχυση σκληρυντικών ουσιών, όπως συμβαίνει σε νεφρικές κύστες που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αγγεία, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών από την εφαρμογή τους
- Μετά από αποτυχημένη διαθερμική παρακέντηση και σκληροθεραπείας των νεφρικών κύστεων
Επέμβαση
H λαπαροσκοπική μέθοδος δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να κάθεται μπροστά από μια οθόνη μακριά από τον ασθενή και να χειρίζεται με απόλυτη ακρίβεια τη μικροχειρουργική διαδικασία.
Γίνονται κάποιες μικρές τομές στο δέρμα από τις οποίες εισέρχεται η κάμερα, η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε μια οθόνη και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο γιατρός για να κάνει την χειρουργική επέμβαση.
Η μεγέθυνση που προσφέρει η κάμερα δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης όλων των οργάνων και ανατομικών στοιχείων, με ακρίβεια, μειώνοντας την πιθανότητα διεγχειρητικών επιπλοκών.
Ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο είναι συνήθως 2-3 ημέρες και σε 10 μέρες ο ασθενής επιστρέφει πλήρως στην προ του χειρουργείου καθημερινή δραστηριότητα.
Οφέλη λαπαροσκοπικής μεθόδου
- Ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός των ιστών
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, με πολύ μικρές ουλές
- Συντομότερη ανάρρωση και γρηγορότερη κινητοποίηση του ασθενούς
- Μηδενική σχεδόν απώλεια αίματος
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο
- Μικρότερο συνολικό κόστος νοσηλείας
- Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου και ταχύτερη επιστροφή στην συνηθισμένη διατροφή
- Πιο άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
- Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως πχ διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κτλ.
- Μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση
- Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό
Ε. Μετεμφύτευση Ουρητήρα (ανοιχτή/λαπαροσκοπική)
Τι είναι;
Η μετεμφύτευση ουρητήρα είναι η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της απόφραξης του ουρητήρα χαμηλά προς την κύστη είναι η μετεμφύτευση του ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη.
Η επέμβαση ενδείκνυται
Όταν υπάρχει έλλειμμα ή απόφραξη του τελικού τμήματος του ουρητήρα που μπορεί να οφείλεται σε:
- Στένωση (π.χ μετά από μικροτραυματισμό του ουρητήρα από την δίοδο λίθου ή μετά από ουρητηροσκόπηση)
- Τραύμα (π.χ μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα ή πυροβολισμό)
- Εγχειρητική κάκωση (π.χ. απολίνωση ουρητήρα κατά την διάρκεια γυναικολογικής επέμβασης)
- Συρίγγιο ουρητήρα (π.χ. σε εκκολπωματίτιδα του παχέος εντέρου)
- Όγκος ουρητήρα
- Ενδομητρίωση ουρητήρα
Επέμβαση
Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε Λαπαροσκοπικά, είτε ανοιχτά. Λαπαροσκοπικά δεν απαιτείται η διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος διαπεριτοναϊκά, διακοιλιακά δηλαδή διαμέσου της κοιλιάς.
Μέσω 5 μικρών (περίπου 0,5 έως και 1 εκατοστό) τομών του δέρματος της κοιλιακής περιοχής εισάγονται λεπτά όργανα στην κοιλιά του ασθενή, μία κάμερα δίνει την δυνατότητα στον ιατρό να βλέπει το χειρουργικό πεδίο σε μία οθόνη με μία μεγέθυνση 10 έως 15 φορές μεγαλύτερη του φυσιολογικού.
Έτσι μπορεί να εκτελεστεί η επέμβαση με μεγάλη ακρίβεια, καθαρότητα και με ελάχιστο τραυματισμό των ευαίσθητων οργάνων.
Για την επανεμφύτευση του ουρητήρα μετά την αφαίρεση του στενεμένου τμήματος του ουρητήρα υπάρχουν διάφορες δυνατότητες ανάλογα με το μήκος του ελλείμματος που προκύπτει.
Οι βασικές αρχές της χειρουργικής και λαπαροσκοπικής μεθόδου της επανεμφύτευσης του ουρητήρα είναι οι εξής:
- Αφαίρεση ολόκληρου του στενεμένου τμήματος του ουρητήρα
- Ανάλογα με το μήκος του ελλείμματος που προκύπτει εκλογή της κατάλληλότερης τεχνικής
- Σταθεροποίηση του τμήματος της ουροδόχου κύστης που προεκτείνεται για να καλύψει το έλλειμμα του ουρητήρα στον ψοΐτη μυ
- Αντιπαλινδρομική εμφύτευση του ουρητήρα στην ουροδόχο κύστη, για την αποφυγή ουρολοιμώξεων του ανωτέρου ουροποιητικού συστήματος
- Στεγανή συρραφή της ουροδόχου κύστης
- Σε περίπτωση όγκου του ουρητήρα, ριζική αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του ουρητήρα χωρίς διασπορά των καρκινικών κυττάρων και πραγματοποίηση εκτεταμένου λεμφαδενικού καθαρισμού
Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επανεμφύτευσης του ουρητήρα
-
Μεγαλύτερη αξιοπιστία εικόνας κατά 10 έως 15 φορές και καλύτερος φωτισμός
- Σε περίπτωση που υπάρχει όγκος του ουρητήρα, έχουμε εξίσου καλά ογκολογικά αποτελέσματα σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο με μικρότερες πιθανότητες για υποτροπή
- Αντίστοιχα ή καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα (αντιπαλινδρομική επανεμφύτευση ουρητήρα, στεγανότητα συρραφής της ουροδόχου κύστης, λιγότερες διαταραχές της ούρησης) σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο με μικρότερες πιθανότητες για επιπλοκές
- Δυνατότητα πραγματοποίησης εκτεταμένου λεμφαδενικού καθαρισμού, σε περίπτωση όγκου του ουρητήρα
- Ευκολία χειρισμών και καλύτερη οπτική εικόνα σε περιοχές δυσπρόσιτες και δυσδιάκριτες (όπως για παράδειγμα σε παχύσαρκους ασθενείς)
- Οι πιθανότητες αιμορραγίας και επιπλοκών είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο
Επιπλοκές
Δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές όταν η λαπαροσκοπική επέμβαση εκτελείται από εξειδικευμένο ουρολόγο με μεγάλη εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην λαπαροσκοπική επανεμφύτευση του ουρητήρα, ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να παρουσιαστούν: τραυματισμός παρακείμενων οργάνων (όπως πχ έντερο, αγγεία κτλ), λοιμώξεις, ειλεός, αιμορραγία, διαταραχή της επούλωσης του τραύματος, θρόμβωση, εμβολή, νευραλγίες, αλλεργικές αντιδράσεις, διαφυγή ούρων από την κύστη κτλ.
Οι επιπλοκές αυτές είναι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντιμετωπίσιμες και συνήθως δεν θέτουν σε κίνδυνο τον ασθενή.
Μετά την επέμβαση
Μετά την λαπαροσκοπική επανεμφύτευση του ουρητήρα ο ασθενής σηκώνεται, κάθεται και περπατά από την επομένη κιόλας ημέρα. Η παροχέτευση, η οποία τοποθετείται σε όλες τις επεμβάσεις με σκοπό να συλλέγει τα υγρά της επέμβασης, παραμένει για 2-3 ημέρες περίπου μετά την επέμβαση περίπου.
Ο ασθενής εξέρχεται από νοσοκομείο σε 3 με 4 ημέρες περίπου, ενώ ο ασθενής είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε λιγότερο από ένα μήνα περίπου.
ΣΤ. Ριζική Κυστεκτομή
Τι είναι;
Είναι η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης μαζί με τον προστάτη και τις σπερματοδόχες κύστεις στον άνδρα, ενώ στη γυναίκα συναφαιρούνται με την κύστη, η μήτρα, τα εξαρτήματα, η ουρήθρα και το πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου.
Η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που το αποτέλεσμα της βιοψίας αναφέρει πως ο όγκος έχει διηθήσει το μυικό τοίχωμα και δεν έχει μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Αποτελεί θεραπευτική επιλογή επίσης σε ασθενείς με μεγάλους η πολλαπλούς όγκους όταν δεν είναι δυνατή η εξαίρεση τους διουρηθρικά και όταν η αιμορραγία από την κύστη δεν μπορεί να ελεγχθεί διαφορετικά.
Επέμβαση
Για την επέμβαση απαιτείται γενική αναισθησία, ενώ σε κάποιους ασθενείς τοποθετείται επισκληρίδιος καθετήρας για την μείωση του πόνου μετά την επέμβαση. Γίνεται τομή λίγο πάνω από το ύψος του ομφαλού έως και την ηβική σύμφυση (εφήβαιο), στη συνέχεια αφαιρούνται λεμφαδένες της περιοχής, η ουροδόχος κύστη και τα γειτονικά όργανα, ανάλογα με το φύλο
Για την έξοδο των ούρων δημιουργούνται στομία στο πλάγιο κοιλιακό τοίχωμα του ασθενούς. Άλλη τεχνική είναι η δημιουργία νέας κύστης με την χρήση τμήματος εντέρου και η τοποθέτησή της στην θέση της ουροδόχου κύστης ώστε ο ασθενής να ουρεί από την ουρήθρα.
Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται σωλήνας παροχέτευσης που βγαίνει την κοιλιακή χώρα, καθετήρας αλλά και τις περισσότερες φορές σωλήνας ρινογαστρικός, εισάγεται από τη μύτη και απορροφά το περιεχόμενο του στομάχου. Στην περίπτωση της δημιουργίας κύστης από έντερο τοποθετείται και δεύτερος καθετήρας στην κύστη, που εισάγεται από την κοιλιακή χώρα και εφαρμόζονται συνεχείς πλύσεις. Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 14 ημέρες.
Μετά την επέμβαση
Τις πρώτες ώρες ο ασθενής παρακολουθείται σε μονάδα εντατικής φροντίδας. Με την επιστροφή του στο θάλαμό νοσηλείας, αναγκαία είναι η άμεση κινητοποίηση για την αποκατάσταση της εντερικής λειτουργίας σας και της σίτισης.
Μετά το εξιτήριο του ασθενή από το νοσοκομείο θα:
- λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή
- πρέπει να λαμβάνει άφθονα υγρά
- πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο που απαιτείται
- πιθανόν να χρειαστεί αντιπηκτική αγωγή
Η πλειοψηφία των ασθενών αισθάνονται αδυναμία η οποία διαρκεί λίγους μήνες και αποκαθίσταται σταδιακά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών θα παρουσιάσει στυτική δυσλειτουργία και κανένας ασθενής δεν θα έχει την δυνατότητα τεκνοποίησης. Σύμφωνα με το αποτελέσματα της ιστολογικής ίσως απαιτηθεί διενέργεια συμπληρωματικής θεραπείας (χημειοθεραπεία). Απαραίτητη είναι επιπλέον και η παρακολούθηση από ογκολόγο.
Ζ. Θεραπεία Νόσου Peyronie
Τι είναι;
Η νoσος Peyronie , είναι μια πολύ σημαντική πάθηση του πέους, η οποία προκαλεί γωνίωση του, όταν αυτό βρίσκεται σε στύση, είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω είτε και προς τα πλάγια. Μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες αλλά αφορά κυρίως άνδρες της μέσης ηλικίας.
Σε αρκετές περιπτώσεις προκαλεί πόνους κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής αλλά και δυσκολία στη στύση.
Η νoσος Peyronie χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό ινωδών οζιδίων (πλάκες) στον λευκό χιτώνα του πέους, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα του στο σημείο αυτό και να προκαλείται γωνίωση του οργάνου κατά την διάρκεια της στύσης. Επίσης σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να εμφανιστούν και σοβαρότερες παραμορφώσεις του πέους.
Η νοσος Peyroni απαιτεί επιτακτική αντιμετώπιση όταν η κάμψη του πέους είναι τέτοια που εμποδίζει την είσοδο στον κόλπο κατά τη σεξουαλική επαφή.
Επέμβαση
Προκειμένου να προχωρήσουμε στη χειρουργική διόρθωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η νόσος να παραμένει σταθερή για 12 μήνες. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανόν να εμφανιστούν υποτροπές. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει χωρίς διατομή ή εκτομή της πλάκας και να προκαλέσει ευθειασμό αλλά και βράχυνση του πέους ή μπορεί να γίνει με εκτομή ή διατομή της πλάκας και την τοποθέτηση ειδικών μοσχευμάτων.
Η πτύχωση των σηραγγωδών σωμάτων με αφαίρεση τμήματος του ινώδη χιτώνα που περιβάλλει το πέος είναι σημαντική χειρουργική επέμβαση για την νoσο Peyronie. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τεμαχίου ιστού από την αντίθετη πλευρά από όπου υπάρχει η κάμψη, δηλαδή την κυρτή πλευρά του πέους, και έτσι ευθειάζεται το πέος.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς την αφαίρεση τμήματος του ινώδους ιστού του πέους, αλλά θα οδηγήσει στην μείωση του μήκους του πέους περίπου κατά ένα με ενάμισι εκατοστό.
Η νοσος Peyroni μπορεί να αντιμετωπιστεί και με τη χρήση βιολογικών ή συνθετικών μοσχευμάτων, αποτελεί μία άλλη θεραπευτική μέθοδο, που συνοδεύεται από μικρότερη μετεγχειρητική μείωση του μήκους του πέους αλλά και από μεγαλύτερα ποσοστά μετεγχειρητικής στυτικής δυσλειτουργίας. Στις περιπτώσεις αυτές, ενδείκνυται η εμφύτευση μιας πεϊκής πρόθεσης που αποτελεί μια μέθοδο για ασθενείς με αγγειακές βλάβες, στυτική δυσλειτουργία και κάμψη του πέους.
Η. Ενδοκυστικές εγχύσεις Αλλαντικής Τοξίνης
Η αλλαντική τοξίνη είναι μια πολύ ισχυρή τοξική ουσία ευρέως διαδεδομένη στην κοσμητική, αισθητική ιατρική. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η κλινική εφαρμογή της τοξίνης του βακτηριδίου της Αλλαντιάσεως, έφερε επανάσταση σε παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος που δεν ήταν δυνατόν να θεραπευτούν σε ικανό βαθμό με άλλα μέσα.
Χρησιμοποιείται λοιπόν και σε ενδοκυστικές εγχύσεις στους ασθενείς με ΚΥΠ και υπερδραστήρια κύστη:
- Στους ασθενείς με υπερδραστήρια κύστη, η αλλαντική τοξίνη εγχύεται με την βοήθεια ειδικής βελόνας, στα τοιχώματα της Κύστης προκειμένου να μειώσει την σύσπαση του εξώστηρα μύ που δημιουργεί τα συμπτώματα. Η θεραπεία με την αλλαντική τοξίνη πιθανά θα βελτιώσει τα ερεθιστικά συμπτώματα όπως την επιτακτική συχνουρία και την έντονη ακράτεια
- Στους ασθενείς με ΚΥΠ, αναστέλλει την δραστηριότητα των νεύρων του ΑΝΣ που επιδρούν στις λείες μυϊκές ίνες του προστάτη, με τελικό αποτέλεσμα την χαλάρωση τους και την βελτίωση της ροής των ούρων
Για την ενδοκυστική έγχυση, αφού προηγηθεί κυστεουρηθροσκόπηση, γίνεται μια προσεκτική χαρτογράφηση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης και με την βοήθεια των κυστεοσκοπίων και μίας ειδικής βελόνας γίνεται ένεση του φαρμάκου σε ειδικά επιλεγμένες περιοχές του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης.
Η δράση της αλλαντικής τοξίνης έχει διάρκεια από 6 έως 9 μήνες και στη συνέχεια τα συμπτώματα επανέρχονται στον ασθενή. Τότε εκείνος θα πρέπει να υποβληθεί πάλι σε θεραπεία.
Η μέθοδος με ενδοκυστικές εγχύσεις στους ασθενείς με ΚΥΠ και υπερδραστήρια κύστη γίνεται είτε με τοπική είτε με επί σκληρίδιο αναισθησία. Μετά την επέμβαση κάποιοι ασθενείς ίσως εμφανίσουν δυσκολία στην ούρηση.
Η όλη διαδικασία κρατά περίπου 20 λεπτά και ο ασθενής επανέρχεται χωρίς κανένα πρόβλημα.
Θ. Τοποθέτηση ταινίας για την αντιμετώπιση της ακράτειας προσπάθειας
Τι είναι
Πρόκειται για ένα λεπτό κομμάτι υλικού-ταινίας (mid urethral sling), που τοποθετείται με μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο κάτω από την ουρήθρα προκειμένου να την στηρίζει. Η ταινία ανασηκώνει την ουρήθρα, της προσφέρει ένα σταθερό σημείο στήριξης, ενώ παράλληλα τη βοηθάει να κλείνει καλύτερα.
Οι ταινίες αυτές βελτιώνουν την ακράτεια προσπάθειας. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων και εφόσον η τοποθέτηση τους είναι επιτυχημένη το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.
Επέμβαση τοποθέτησης ταινίας
Η επέμβαση είναι απλή και σύντομη (περίπου 20 λεπτά) με νοσηλεία μίας ημέρας. Μπορεί να γίνει με γενική ή με επισκληρίδιο αναισθησία. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το θετικό αποτέλεσμα είναι άμεσο
Αρχικά τοποθετείται ένας καθετήρας προκειμένου να αδειάσει η κύστη. Στη συνέχεια πραγματοποιείται μια ελάχιστη τομή στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου για να τοποθετηθεί η ταινία. Τα δυο άκρα της ταινίας τοποθετούνται σαν αιώρα δίπλα από τα πλαγιά τοιχώματα της ουρήθρας. H τοποθέτηση της ταινίας γίνεται με την κυρτή και ατραυματική βελόνα οδηγό, μέσω μίας μόνο μικροσκοπικής τομής 1,5cm στο κολπικό τοίχωμα είτε οπισθοηβικά είτε διαθυροειδικά.
Εάν η ταινία τοποθετηθεί οποισθοηβικά μπορεί ο χειρουργός να προβεί σε κυστεοσκόπηση, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν έχει προκληθεί κάποιος τραυματισμός στην ουροδόχο κύστη.
Η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και η ασθενής επανέρχεται γρήγορα στις καθημερινές της δραστηριότητες.
I. Λαπαροσκοπική Πυελοπλαστική
Η Λαπαροσκοπική Πυελοπλαστική είναι η επέμβαση αντιμετώπισης της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής, δηλαδή του σημείου που η νεφρική πύελος συνδέεται με τον ουρητήρα. Με την λαπαροσκοπική πυελοπλαστική επιτυγχάνεται διεύρυνση της πυελοουρητηρικής συμβολής, δημιουργώντας νέα, στο κατώτερο σημείο της νεφρικής πυέλου, ώστε τα ούρα να μην λιμνάζουν μέσα σ’ αυτήν, και να αποχετεύονται ομαλά.
Η επέμβαση αφορά σε ασθενείς με πλήρη απόφραξη του ανωτέρου ουρηποιητικού, είτε σε ασθενείς με μερική απόφραξη συνδυαστικά με ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ο πόνος, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, η λιθίαση κ.α..
Μη συμπτωματικοί ασθενείς με διαλείπουσα απόφραξη της πυελοουρητηρικής συμβολής μπορεί να μην χειρουργηθούν άμεσα αλλά να παρακολουθούνται με τακτικές εξετάσεις ρουτίνας.
Κάθε εκδηλωμένη απόφραξη της πυελοουρητηρικής συμβολής πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα διότι υπάρχει κίνδυνος αρνητικής επιρροής της νεφρικής λειτουργίας, και πρόκληση ατροφίας και βλάβης του νεφρικού παρεγχύματος.
Ενδείξεις επέμβασης
- Μεγάλη διάταση του νεφρού, ειδικά όταν είναι επηρεασμένη η λειτουργικότητά του
- Συμπτωματολογία απόφραξης όπως οσφυικό άλγος, ιδιαίτερα όταν επιδεινώνεται με την κατανάλωση άφθονων υγρών, αιματουρία ή ουρολοιμώξεις
Σε ασθενείς με διαλείπουσα απόφραξη η οποία διαπιστώνεται μέσω ακτινολογικών εξετάσεων, όπου η νεφρική λειτουργία παραμένει σταθερά φυσιολογική, η τακτική παρακολούθηση με απεικονιστικό έλεγχο αποτελεί εναλλακτική επιλογή.