Τι είναι η Λαπαροσκοπική Αδενωμακτομή

Share

Τι είναι ;

Αφαίρεση του ευμεγέθους περιουρηθρικού αδενώματος του προστάτη (γι’ αυτό και η επέμβαση λέγεται και αλλιώς αδενωμεκτομή), με παραμονή όμως της εξωτερικής κάψας του, με την μέθοδο της λαπαροσκόπησης σε ασθενείς που πάσχουν από αποφρακτικά ή/και ερεθιστικά συμπτώματα λόγω της απόφραξης της ουρήθρας από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Δεν πρέπει να συγχέεται με την ριζική προστατεκτομή, που εκτελείται σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη και γι’ αυτό πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο προστάτης μαζί με την εξωτερική του κάψα και τις σπερματοδόχες κύστεις

Πότε & πως πραγματοποιείται ;

Η Λαπαροσκοπική Αδενωμεκτομή πραγματοποιείται όπως και στην περίπτωση της ανοιχτής επέμβασης, όταν υπάρχει έστω και ένα από τα παρακάτω:

  • συμπτωματικό ευμεγέθη προστάτη, μεγαλύτερο από 100 κυβικά εκατοστά, όπου η διουρηθρική αφαίρεση είτε με την κλασικό τρόπο (ηλεκτρική αγκύλη) είτε με το laser του πράσινου φωτός είναι περισσότερο χρονοβόρα και συνδέεται με υψηλό ποσοστών επιπλοκών ή και παραμονής σημαντικού υπολείμματος προστατικού αδένα.
  • συνυπάρχουσα επιπλοκή ή χειρουργική παθολογία από την αποφρακτική ούρηση (πχ μεγάλο εκκόλπωμα κύστης ή μεγάλοι και πολλαπλοί λίθοι στην ουροδόχο κύστη ή βουβωνοκήλη κτλ.) που πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπισθούν με ανοιχτό χειρουργείο
Ποιά είναι η διαδικασία της επέμβασης;
Τα σημαντικότερα χειρουργικά βήματα της λαπαροσκοπικής εξωπεριτοναϊκής απλής προστατεκτομής είναι:
  • Η επέμβαση πραγματοποιείται υπό την επιρρεία γενικής νάρκωσης.
  • Λαπαροσκοπικά, χωρίς να απαιτείται διάνοιξη του κοιλιακού τοιχώματος.
  • Εξωπεριτοναϊκά, στην περιοχή της ελάσσονος πυέλου και εκτός του ενδοκοιλιακού χώρου. Ένα διατατικό μπαλόνι φροντίζει για την απώθηση του περιτοναίου και του περιεχομένου του (έντερο) και την δημιουργία ενός τεχνητού κοίλου χώρου εκτός περιτοναίου στην κάτω κοιλία ανοίγοντας έτσι τον δρόμο προς τον προστάτη. Έτσι παρακάμπτονται τελείως τα ενδοκοιλιακά όργανα και ο κίνδυνος τραυματισμού τους είναι ανύπαρκτος.
  • Μέσω 5 μικρών (περίπου 0,5 – 1 εκατοστό) τομών του δέρματος της κάτω κοιλίας εισάγονται λεπτά όργανα στην ελάσσονα πύελο του ασθενή.
  • Για την εξασφάλιση ικανού χώρου εργασίας ο εξωπεριτοναϊκός χώρος παραμένει διατεταμένος με την συνεχή εισροή ενός αδρανούς αερίου (διοξειδίου του άνθρακα) που εισάγεται με χαμηλή πίεση και ροή μέσα από μία από τις οπές που δημιουργούνται.
  • Μία κάμερα δίνει την δυνατότητα στους χειρουργούς να παρατηρούν το χειρουργικό πεδίο σε μία οθόνη με μία μεγέθυνση 10 έως 15 φορές μεγαλύτερη του φυσιολογικού. Έτσι μπορεί να εκτελεστεί η επέμβαση με μεγάλη ακρίβεια, καθαρότητα και με ελάχιστο τραυματισμό των ευαίσθητων οργάνων.
  • Οι βασικές αρχές της χειρουργικής και λαπαροσκοπικής μεθόδου της απλής προστατεκτομής είναι οι εξής:
    • Αφαίρεση ολόκληρου του προστατικού αδενώματος
    • Στεγανή συρραφή της ουροδόχου κύστης
    • Σε περίπτωση ύπαρξης άλλης παθογένειας (πχ πολλαπλοί ή μεγάλοι λίθοι μέσα στην κύστη ή παρουσία ευμεγέθους εκκολπώματος της κύστης ή συνύπαρξη βουβωνοκήλης κτλ.) λαπαροσκοπική επίσης αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων
    • Στο τέλος αφαιρείται ο προστάτης από την κοιλιά μέσα σ’ ένα ειδικό σάκο διευρύνοντας την μια από τις προηγούμενες τομές του δέρματος
  • Επιπλέον στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται:
    • μία παροχέτευση, η οποία παραμένει για 2 έως 3 ημέρες μετά την επέμβαση
    • καθετήρας στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος παραμένει για μία περίπου εβδομάδα
  • Επειδή όλοι οι χειρισμοί συρραφής εκτελούνται λαπαροσκοπικά, ενδοσωματικά (χωρίς τομή δέρματος) είναι αναγκαία μία σημαντική εμπειρία με αυτές τις προχωρημένες χειρουργικές τεχνικές.
Image

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της επέμβασης;

Τα επιπλέον και ειδικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής απλής προστατεκτομής (ή αλλιώς γιατί η λαπαροσκοπική απλή προστατεκτομήθεωρείται σαν τεχνική όχι μόνο το ίδιο αξιόπιστη αλλά και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ανώτερη από την ανοιχτή μέθοδο ή και από την διουρηθρικήπροστατεκτομή με την ηλεκτρική αγκύλη ή και το laser) είναι:

  • Μεγέθυνση της εικόνας κατά 10 έως 15 φορές και καλύτερος φωτισμός
  • Σε περίπτωση που συνυπάρχει άλλη παθολογία (πχ πολλαπλοί και μεγάλοι λίθοι στην κύστη, μεγάλο εκκόλπωμα κύστης, βουβωνοκήλη κτλ.), δυνατότητα για ταυτόχρονη λαπαροσκοπική αντιμετώπιση χωρίς επιπλέον επέμβαση με ισάξια ή καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο με μικρότερες πιθανότητες για διαταραχές της ούρησης
  • Ισάξια ή καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα (στεγανότητα συρραφής της ουροδόχου κύστης, λιγότερες διαταραχές της ούρησης) σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο με μικρότερες πιθανότητες για επιπλοκές
  • Ευκολία χειρισμών και καλύτερη οπτική εικόνα σε περιοχές δυσπρόσιτες και δυσδιάκριτες (όπως για παράδειγμα σε παχύσαρκους ασθενείς ή σε εκκολπώματα που εντοπίζονται στο οπίσθιο τοίχωμα της κύστης)
  • Διατήρηση της ακεραιότητας του σφιγκτήρα και εξάλειψη του κινδύνου για τραυματισμό ή διάτρηση της κάψας του προστάτη με την λαπαροσκοπική μέθοδο όπου όλοι οι χειρισμοί γίνονται υπό οπτικό έλεγχο. Σε αντίθεση, με το ανοιχτό χειρουργείο η αποκόλληση του προστατικού αδενώματος από την ουρήθρα γίνεται τυφλά με το δάκτυλο του χειρουργού και ο κίνδυνος διάτρησης της κάψας ή ακράτειας ούρων από τραυματισμό του σφιγκτήρα είναι σημαντικά μεγαλύτερος.
  • Εξάλειψη των επιπλοκών της διουρηθρικής προστατεκτομής, όπως πχ αποφυγή του λεγόμενου συνδρόμου απορρόφησης λόγω της παρατεταμένης διάρκειας της διουρηθρικής επέμβασης που συμβαίνει συχνά σε περίπτωση διουρηθρικής αφαίρεσης μεγάλου αδενώματος
  • Οι πιθανότητες αιμορραγίας και επιπλοκών είναι σημαντικά μικρότερες σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο.
Image

Πιθανοί κίνδυνοι και επιπλοκές:

Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές δεν είναι σημαντικοί όταν η λαπαροσκοπική επέμβαση εκτελείται από εξειδικευμένο ουρολόγο με μεγάλη εμπειρία. Παρ’ όλα αυτά, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην λαπαροσκοπική απλή προστατεκτομή, ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες επιπλοκές.
Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να παρουσιαστούν: τραυματισμός παρακείμενων οργάνων (όπως πχ έντερο, αγγεία, ουρητήρας κτλ.), λοιμώξεις, ειλεός, αιμορραγία, διαταραχή της επούλωσης του τραύματος, θρόμβωση, εμβολή, νευραλγίες, αλλεργικές αντιδράσεις, διαφυγή ούρων από την κύστη κτλ. Οι επιπλοκές αυτές είναι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αντιμετωπίσιμες και πλήρως ανατάξιμες και συνήθως δεν θέτουν σε κίνδυνο τον ασθενή.

Μετά το χειρουργείο:

Μετά την λαπαροσκοπική απλή προστατεκτομή ο ασθενής σηκώνεται, κάθεται, περπατά από την επομένη κιόλας ημέρα. Μετά από 1 με 2 ημέρες αρχίζει η προοδευτική σίτιση του ασθενούς. Αυτό μειώνει τους μυϊκούς πόνους και βοηθά σημαντικά την αναπνευστική και πεπτική λειτουργία. Η παροχέτευση, η οποία τοποθετείται σε όλες τις επεμβάσεις με σκοπό να συλλέγει τα υγρά της επέμβασης, παραμένει για 2-3 ημέρες περίπου μετά την επέμβαση περίπου. Ο ασθενής εξέρχεται από νοσοκομείο σε 3 ημέρες περίπου.
Ο καθετήρας της ουροδόχου κύστης αφαιρείται σε μια εβδομάδα περίπου μετά την επέμβαση. Ο ασθενής είναι έτοιμος να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες σε λιγότερο από ένα μήνα περίπου.

Ραντεβού

Επισκεφθείτε μας κλείνοντας την επίσκεψή σας Online
Κλείστε Ραντεβού

Σχετικά