Share
Ενδοουρολογία: τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει παγκοσμίως η εφαρμογή της ενδοσκοπικής και της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής ουρολογίας στην αντιμετώπιση σχεδόν όλων των χειρουργικών ουρολογικών παθήσεων. Οι ενδοουρολόγοι χρησιμοποιούν την φυσιολογική ανατομική οδό του σώματος (ουρήθρα, ουροδόχος κύστη, ουρητήρες, νεφροί) με τη βοήθεια ειδικών ενδοσκοπικών οργάνων που επεξεργάζονται ψηφιακά την εικόνα, αποφεύγοντας έτσι τις τομές με νυστέρι.
Ποια είναι τα οφέλη της ενδοουρολογικής προσέγγισης;
- η ελαχιστοποίηση της απώλειας αίματος,
- η μείωση του μετεγχειρητικού πόνου,
- η μείωση του χρόνου νοσηλείας και
- η άμεση επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες.
Η σύγχρονη ενδοουρολογία (Ενδοσκοπική Ουρολογία) έχει τις ρίζες της στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν ο Ιταλογερμανός Phillipp Bozzini το 1806 δημοσίευσε την αρχική του εμπειρία με τον ‘πρόγονο’ των σύγχρονων ενδοσκοπίων, τον ‘αγωγό του φωτός’, το οποίο χρησιμοποιούσε ως φωτεινή πηγή ένα κερί! Ο Maximilian Nitze το 1879 σχεδίασε το πρώτο ‘σύγχρονο’ κυστεοσκόπιο. Όχι μόνο είχε ηλεκτρική φωτεινή πηγή και λαμπτήρα με σύρμα από πλατίνα, αλλά διέθετε σύστημα ψύξης με παγωμένο νερό και αλληλουχία τηλεσκοπικών φακών για βελτιστοποίηση της εικόνας.
Η ενδοουρολογία έχει σήμερα σημαντικές εφαρμογές, τόσο διαγνωστικές όσο και θεραπευτικές, οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στην ουρήθρα, στον προστάτη και στην ουροδόχο κύστη. Η διαρκής βελτίωση των τεχνικών προδιαγραφών σε συνδυασμό με τη μείωση του μεγέθους των εργαλείων, έχει κάνει προσβάσιμο και το ανώτερο ουροποιητικό, διουρηθρικά, αλλά και διαδερμικά, με άκαμπτα και εύκαμπτα ενδοσκόπια.
Σύγχρονες εφαρμογές ενδοουρολογίας:
Κάποιες από τις σύγχρονες εφαρμογές της ενδοουρολογίας είναι:
- Ουρηθροκυστεοσκόπηση
- Φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση
- Διουρηθρική αντιμετώπιση στενωμάτων της ουρήθρας
- Διουρηθρική αυχενοτομή (TUR-αυχένα)
- Διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P)
- Διουρηθρική εκτομή όγκου κύστης (TUR-BT)
- Διουρηθρική αντιμετώπιση όγκων και στενωμάτων του ουρητήρα
- Διουρηθρική τοποθέτηση ουρητηρικών καθετήρων
- Ουρητηροσκόπηση
- Νεφροσκόπηση
- Τοποθέτηση διαδερμικής νεφροστομίας