Share
Η ρομποτική μέθοδος για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Η ριζική κυστεκτομή εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις
- Επιθετικός (μυοδιηθητικός) καρκίνος ουροδόχου κύστης. Η συχνότερη ένδειξη για την πραγματοποίηση της ριζικής κυστεκτομής είναι για την αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου ουροδόχου κύστης. Με τον όρο επιθετικό εννοούμε τον καρκίνο εκείνο που έχει εισχωρήσει βαθειά στην ουροδόχο κύστη και δεν αρκεί πλέον μόνο η διουρηθρική εκτομή του όγκου.
- Επικίνδυνος (μη μυοδιηθητικός) καρκίνος ουροδόχου κύστης. Με τον όρο επικίνδυνο καρκίνο εννοούμε εκείνο τον καρκίνο που ενώ ακόμα δεν είναι μυοδιηθητικός, δηλαδή που ενώ ακόμα δεν εισχωρεί βαθειά στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης εντούτοις δείχνει επικίνδυνη συμπεριφορά δηλαδή πολλές υποτροπές, παρά τις ενδοκυστικές θεραπείες και για τον οποίο κρίνεται περισσότερο ασφαλής η ριζική αφαίρεση του οργάνου της ουροδόχου κύστης.
- Παρηγορητική ριζική κυστεκτομή (κυστεκτομή σωτηρίας). Υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις για τις οποίες η ριζική κυστεκτομή δεν έχει θεραπευτικό χαρακτήρα αλλά εφαρμόζεται για να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Για παράδειγμα υπάρχουν περιπτώσεις όπου η επιθετικότητα του καρκίνου είναι τόσο έκδηλη που ενώ διαφαίνεται ότι η ριζική κυστεκτομή δεν θα μπορέσει να βοηθήσει θεραπευτικά την νόσο, εντούτοις θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής αποφεύγοντας τις συχνές αιματουρίες κτλ.
- Άλλες ενδείξεις για καλοήθεις καταστάσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις μη ογκολογικών παθήσεων στις οποίες η ριζική κυστεκτομή επιβάλλεται για την αντιμετώπιση μιας πολύπλοκης κατάστασης.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο 6oς πιο συχνός καρκίνος στον άνθρωπο και η 7η αιτία θανάτου από καρκίνο. Το κάπνισμα αποτελεί την κυριότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Η ριζική κυστεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
Η ριζική κυστεκτομή περιλαμβάνει
- στον άνδρα την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης και του προστάτη
- στην γυναίκα την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, της μήτρας, των ωοθηκών και του πρόσθιου τμήματος του κόλπου
Επεμβατικές μέθοδοι
Η ανοιχτή επεμβατική μέθοδος έχει αντικατασταθεί πλήρως πλέον από τις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους δηλαδή τη λαπαροσκοπική και τη ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκοπική μέθοδο.
Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι έφεραν τις εξής μεταβολές:
- αντικατάσταση των μεγάλων τομών της ανοιχτής χειρουργικής με μικρές τομές
- μέσω των μικρών τομών τοποθετούνται μικροί σωλήνες (trocars) μέσω των οποίων εισέρχονται τα ειδικά σχεδιασμένα λεπτά λαπαροσκοπικά και ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία και η ειδικά σχεδιασμένη 3σδιάτατη οπτική κάμερα
- η ειδικά σχεδιασμένη υπερυψηλής ανάλυσης προσφέρει 3σδιάτατη υπερμεγενθυμένη (x 10) εικόνα του χειρουργικού πεδίου μέσα στην κοιλιά του ασθενούς από ένα εξωτερικό monitor
- εμφύσηση CO2 μέσα στην κοιλιά του ασθενούς για την διατήρηση του ανατομικού χώρου στο οποίο θα διενεργηθεί η επέμβαση
Τα χαρακτηριστικά αυτά των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων επέφεραν σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία είναι:
- μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
- γρηγορότερη έξοδος από το νοσοκομείο
- ταχύτερη επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες
- μικρότερη απώλεια αίματος (λόγω της όρασης και του πνευμοπεριτοναίου)
- χειρουργική μεγαλύτερης ακρίβειας λόγω της καλύτερης οπτικής
- μικρότερος κίνδυνος επιπλοκών από τις χειρουργικές τομές (όπως κήλες, επιμόλυνση τραύματος)
Τα πλεονεκτήματα των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων γίνονται ακόμα περισσότερο εμφανή με την εφαρμογή της πλήρους ενδοσωματικής εκτροπής των ούρων κατά την οποία όλη η εκτροπή των ούρων γίνεται ενδοσωματικά.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής μεθόδου;
H ρομποτική και η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι και οι δύο λαπαροσκοπικές τεχνικές και βασίζονται στις αρχές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, δηλαδή
- μικρές τομές
- χρήση ειδικής κάμερας που αποδίδει 3σδιάστατη μεγενθυμένη όραση
- χρήση ειδικών εργαλείων
- εμφύσηση αερίου στην κοιλιά
Ως εκ τούτου η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική έχουν τα ίδια κοινά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής, δηλαδή
- μικρότερο πόνος
- μικρότερη απώλεια αίματος
- ταχύτερη έξοδο από το νοσοκομείο
- ταχύτερη επαναφορά στις φυσιολογικές δραστηριότητες
Η διαφορά μεταξύ της ρομποτικής και της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η χρήση ενός μηχανήματος που ονομάζεται ρομπότ μέσω του οποίου ο χειρουργός χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία. Δηλαδή:
- στην λαπαροσκοπική χειρουργική ο χειρουργός χειρίζεται απευθείας τα χειρουργικά εργαλεία
- στην ρομποτική χειρουργική ο χειρουργός χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία μέσω του ρομπότ
Στα χέρια ενός έμπειρου λαπαροσκοπικού ή/και ρομποτικού χειρουργού, το αποτέλεσμα είναι το πλέον αξιόπιστο.
Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής ριζικής κυστεκτομής είναι:
- Επέμβαση με πολύ μικρές τομές,
- Μεγέθυνση της εικόνας κατά 10 έως 15 φορές και καλύτερος φωτισμός για το βέλτιστο οπτικό πεδίο στον Ουρολόγο Χειρουργό,
- Μικρός χρόνος νοσηλείας (4-5 μέρες),
- Ελάχιστος πόνος,
- Μειωμένη πιθανότητα λοίμωξης,
- Ελάχιστη απώλεια αίματος και μηδενική μετάγγιση,
- Γρήγορη ανάρρωση από την επέμβαση,
- Γρήγορη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα,
- Μηδαμινές μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα, όπως διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιος πόνος, δύσμορφη ουλή κλπ.
- Σημαντικά μικρότερη καρδιαγγειακή και αναπνευστική επιβάρυνση.
- Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.
Πιθανές επιπλοκές
Οπως όλες οι επεμβάσεις, έτσι και κατά τη διενέργεια της ριζικής κυστεκτομής μπορεί να προκύψουν προβλήματα και πιθανές επιπλοκές.
Οι κυριότερες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν:
- Λοίμωξη: Οι λοιμώξεις είναι μια συχνή επιπλοκή της ριζικής κυστεκτομής και συχνότερα αφορούν το ουροποιητικό σύστημα. Ο κίνδυνος λοίμωξης είναι υψηλότερος κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάρρωσης και ενδέχεται να απαιτήσει θεραπεία με αντιβιοτικά.
- Αιμορραγία: Η αιμορραγία μπορεί να προκύψει είτε κατά τη διάρκεια είτε ακόμα και μετά την επέμβαση και η αντιμετώπιση της οποίας μπορεί να απαιτήσει από απλή μετάγγιση αίματος μέχρι και πιο σύνθετες παρεμβάσεις.
- Επιπλοκές και προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα όπως στενώματα και διαφυγή ούρων στην ένωση των ουρητήρων με το έντερο ή με την κοιλιά, ακράτεια ούρων μετά από ορθότοπη νεοκύστη κτλ ,
- Επιπλοκές και προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα όπως στενώματα στην ένωση των τμημάτων του εντέρου, διαφυγή από την ένωση των τμημάτων εντέρου, προβλήματα στην απορρόφηση ουσιών, διάρροιες κτλ
- Σεξουαλική Λειτουργία: Για τους άνδρες, η αφαίρεση της κύστης ενδέχεται να επηρεάσει τη στύση, την εκσπερμάτιση και τη γονιμότητα. Για τις γυναίκες, η σεξουαλική λειτουργία ενδέχεται να επηρεαστεί λόγω αλλαγών στην ανατομία.
- Επιπλοκές Στομίας δηλαδή της περιοχής που ενώνονται οι ουρητήρες ή το έντερο με το δέρμα της κοιλιάς του ασθενούς και μπορεί να σχετίζονται με ερεθισμό ή λοιμώξεις της περιοχής.
- Λεμφοίδημα ή λεμφοκήλη Η αφαίρεση λεμφαδένων μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λεμφικού υγρού και στην οίδημα στα πόδια ή μέσα στην κοιλιά του ασθενούς.
- Κίνδυνοι από την αναισθησία: Η αναισθησία συνεπάγεται δυνητικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων αλλεργικών αντιδράσεων, προβλημάτων στην αναπνοή ή ανεπιθύμητων αντιδράσεων σε φάρμακα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα αντιμετωπίσουν όλοι οι ασθενείς αυτές τις επιπλοκές. Οι προηγμένες χειρουργικές τεχνικές και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών. Η συζήτηση των πιθανών κινδύνων με τη χειρουργική ομάδα και η τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών μπορούν να συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων και την προώθηση μιας πιο ομαλής πορείας κατά την ανάρρωση.
Η καθημερινότητα μετά τη ριζική κυστεκτομή
Η ριζική κυστεκτομή αποτελεί μια μείζονα ογκολογική επέμβαση που οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές στο σώμα και στον τρόπο λειτουργίας του ασθενούς.
Εντούτοις, όπως όλες οι μελέτες αποδεικνύουν, οι ασθενείς τις συνηθίζουν και φτάνουν να έχουν μια πολύ καλή ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση.
Σημαντικά θέματα που αφορούν τους ασθενείς μετά την επέμβαση είναι:
- η τήρηση του τακτικού πρωτόκολλου παρακολούθησης που αποσκοπεί στην έγκαιρη εντόπιση κάποιας λειτουργικής δυσλειτουργίας ή υποτροπής του όγκου
- η σωστή διαχείριση του σάκου συλλογής ούρων, αν και εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί
η σωστή ενημέρωση του ιατρού για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί